1
2
3

Lidelser vi behandler

Lændesmerter
Nakkesmerter
Hovedpine
Bryst-rygsmerter
Whiplash/piskesmæld
Diskusprolaps
Bækkensmerter
Computer/museskader
Skulder
Slidgigtgener i rygsøjle og store led
Armsmerter
Knæsmerter
Fod og ankelsmerter efter skader
Kolikbørn

1. Lændesmerter
De fleste rygsmerter kommer af, at led, muskler, bruskskiver og ledbånd ikke fungerer som de skal. Ryggen er “ude af form” og det er kiropraktorens opgave i samarbejde med dig at genskabe normal funktion.
Lændesmerter opstår ofte pludseligt ved en form for fysisk belastning. Det kan også opstå ved dårlige arbejdsstillinger, træk, kulde eller statisk belastning. Fastlåsninger i led og stivhed i muskler medfører fejlfunktion i lænden. Kiropraktoren behandler fastlåsninger i facetled, dysfunktion/overbelastning af bruskskiven (diskus) samt musklerne omkring rygsøjle og bækken.
Ishiasnerven er kroppens længste og bredeste nervebane. Den udgøres af rygmarvsnerver fra den nederste del af lænden. Nerven kan komme i klemme ved fejlstilling af lænden eller i sjældnere tilfælde i baldens muskellag. Ofte vil man have føleforstyrrelser helt ud i tæerne og udtalt sidde og eller gangbesvær.

2. Nakken
har flere funktioner, og problemer med nakken er den næsthyppigste årsag til at søge kiropraktor. Nakkebesvær kan have mange årsager; et hold i nakken, hvor leddene bliver fastlåste, nedsat bevægelighed i leddene ved slidgigt, piskesmæld og i sjældne tilfælde prolaps. Kiropraktoren er uddannet til at diagnosticere og behandle nakken. Nyere videnskabelige undersøgelser viser at kiropraktisk behandling er særdeles effektiv for nakkeproblemer.

3. Hovedpine
er et symptom på at der er noget galt. Det første en kiropraktor gør er at undersøge årsagen til hovedpinen. Hvis hovedpinen kan sættes i forbindelse med muskel- eller led- problemer, kan kiropraktisk behandling med stor sandsynlighed hjælpe. Der er ofte tale om spændinger som udover hovedpine kan udløse symptomer som svimmelhed, susen for øret, flimmer for øjnene mm.
Spændingshovedpine føles i nakke og baghoved, evt. med udstråling til pande, øjne og tindinger. Ca. 40 % af alle henvendelser til kiropraktor er for nakkerelateret hovedpine.
Når nakken mister sin frie bevægelighed, gør det ondt og man spænder, og forværrer dermed ledstivheden. Nakkesmerter behandles typisk med kiropraktisk manipulation i kombination med massage og øvelsesterapi.

4. Bryst-rygsmerter.
Smerter i brystet kan være et symptom på alvorlig sygdom. Det kan også være et symptom på problemer i rygsøjlens muskler og led, et såkaldt thorakalt facetsyndrom.
Symptomerne på et thorakalt facetsyndrom er skarpe smerter i ryggen, i siden eller foran på brystet. Der kan være vejrtrækningsbesvær som følge af smerterne. Smerterne starter som regel uden forudgående varsel, til tider i forbindelse med en uvant eller forkert bevægelse. Personer med slidgigt i brysthvirvlerne er disponerede, men thorakalt facetsyndrom forekommer ofte i normale rygge og i alle aldersgrupper, også hos børn.

5. Piskesmæld/whiplash
er en fællesbetegnelse for uheld hvor nakken har fået en påvirkning stød/slag, som overstrækker muskler, ledbånd og ledkapsler, altså ikke ulig en forstuvning. Formålet med behandlingen er med forsigtige og præcise ledfrigørelsesteknikker at genoprette den normale bevægelighed. Behandlinger vil ofte nødvendiggøre tværfagligt samarbejde typisk med fysioterapeut.

6. Diskusprolaps
Diskus er den bruskskive der udgør ledforbindelsen mellem rygsøjlens hvirvler. Bruskskiven virker som støddæmper. Hvis ryggen bliver udsat for forkerte belastninger kan det medføre et brud i bruskfibrene.
Kiropraktoren stiller diagnosen udfra patientens symptomer. Der er som oftest mulighed for at behandle prolapsen med kiropraktisk behandling.
Patienter der har gennemgået en rygoperation kan også behandles af kiropraktor, med bedring af bevægelighed.

7. Bækkensmerter
Bækkenleddet er det led hvor hoftekam og korsben mødes.
Det mest kendte fænomen er nok “bækkenløsning” som opstår i forbindelse med de hormonelle ændringer i graviditet. Det kan bedst sammenlignes med en kronisk forstuvning og behandles med samme forsigtighed. Bækkenleddet, også kaldet sacroiliaca, kan også låse eller fiksere, dette rammer både mænd og kvinder og kan behandles med kiropraktisk manipulation.

8. Computerskader/musearm
Symptomerne er ofte en kombination af nakke-, skulder-, armsmerter. der er ofte snurren og periodisk følelsesløshed i armen eller hånden.
Udover at vejlede om forebyggelse, herunder øvelser, vil kiropraktoren kunne undersøge og behandle led og muskler der er blevet overbelastede.

9. Skuldersmerter
Nyere undersøgelser viser at skuldersmerter er den 3. hyppigste lidelse i bevægeapparatet næst efter lændesmerter og nakkesmerter.
Skuldersmerter kan have flere årsager såsom betændelse i leddet eller omkringliggende bløddele, klemte led/nerver i nakken eller brystryggen. Skuldersmerter kan også stamme fra organer. mange skulderproblemer kan succesfuldt behandles ved kiropraktoren.

10. Slidgigtgener i rygsøjle og store led
Slidgigt kan opdeles i 2 former; primær slidgigt som opstår uden betydeligt skadevirkning på led, er ofte aldersbetinget og arvelig.
Den sekundære type slidgigt opstår efter at leddet har været udsat for skade, kan starte tidligt.
De hyppigste symptomer er smerter og manglende bevægelighed. Der findes på nuværende tidspunkt ingen behandling der kan gendanne den tabte ledbrusk, men kiropraktisk behandling kan spille en vigtig rolle. Ved at gøre leddene mere mobile kan der selv ved svær slidgigt opnås smertelindring. Træning er også vigtig og her vil vi typisk samarbejde med de lokale fysioterapeuter.

11. Armsmerter
har ofte forbindelse med fastlåsninger i nakkens led eller den øvre brystrygsøjle, hvorved en nerve kan afklemmes. Armen kan føles tung, eller der er decideret følelsesløshed i en eller flere fingre. En femtedel af alle smerter i brystet stammer fra de små led, facetleddene i brystrygsøjlen, de 12 hvirvler, der har forbindelse med vores ribben. Smerten opleves oftest som trykken i bryst og armhule og en brændende fornemmelse bag skulderbladet.Er typisk en overbelastningsskade, hvor håndleddet påvirkes ensidigt. Nerveafklemning fra nakken kan forlænge eller forværre problemet. Udover kiropraktisk behandling bliver der rådgivet om effektiv hjemmebehandling og øvelsesterapi.

12. Knæet
er en af kroppens primære vægtbærende led. Ved vrid og fejlstillinger kan der opstå smerter i knæet. Kiropraktoren kan diagnosticere problemernes natur og korrigere ubalancen.

13. Fodens
anatomiske opbygning er meget kompleks. Ved fejlstilling og eller overbelastning vil fodens funktion påvirkes og der opstår smerter ved gang afvikling. Ofte kan kiropraktoren hjælpe ved at rette eventuelle fejlstillinger.

14. Kolik/spædbørn
Når forældre henvender sig i kiropraktor-praksis med et spædbarn beskrives barnets symptomer således; barnet skriger utrøsteligt, barnet er motorisk uroligt, bøjer sig bagover, eller kigger kun til den ene side, vil ikke lægges fladt på ryggen.
Den kiropraktiske behandling og effekt er første gang beskrevet i 1920, hvor man fandt nedsat bevægelse i rygsøjlens led som årsag til barnets kolik.
Både undersøgelse og behandling foregår meget nænsomt og med forældres tilstedeværelse.